vineri, 18 februarie 2011

Profito Reţetă de prăjitură... mai complicată

Am încercat zilele trecute ceva mai deosebit. O prăjitură ce se cheamă Profito, o combinaţie între Alba ca zăpada, negrese un pic şi prăjitură cu nucă pe de altă parte.

Componentele se împart pentru trei etape.
1 pentru foi:
3-4 linguri de unt
3 ouă
6 linguri de zahăr
1 linguriţă bircarbonat
2 pliculeţe drojdie
lapte
500 grame nucă
5-6 mere
1 borcan dulceaţă caise

2 pentru cremă
2 budinci roz sau galbene, de ce vreţi voi
2 linguri de făină
5 (sau după gust) linguri de zahăr
1 litru lapte
250 grame de margarină

3 pentru glazură
20 grame zahăr pudră
2 linguri cacao (sau ciocolată menajeră)
4 lingur apă fierbinte
2 linguri ulei

Pentru foi:
amesteci tot şi împarţi la trei. Dacă te trezeşti ca mine că e prea mult, împarţi la 6 :).
Pui o foaie în tavă, ungi din belşug cu dulceaţă (totuşi, într-atât cât să vă ajungă şi pentru celelalte foi) apoi adaugi nucă măcinată. Cam de-un deşt. Să nu vi se pară mult, că nu e. Se lasă şi apoi o să iasă leşinată ca a mea:). Peste, pui mere rase. Tot cam de un deşt. Deşi pare mult, nu e.
Peste toată treaba asta puneţi o a doua foaie, şi băgaţi la cuptor. Vreo douăj de minute, sau până se rumenesc un pic. Dar nu să se ardă.
Apropo, foile subţiri, că de la atâtea substanţe active, o să se umfle prea tare pe urmă. Deci... subţirele subţirele.

A treia foaie o coaceţi pe dosul unei tave.

E indicat, deşi nu obligatoriu să băgaţi foile după ce le-aţi scos de la cuptor în prosoape ude. Se frăgezeşte mult aluatul şi iese treaba bună.

Pentru cremă.
Pui la foc în ceva (totuşi, nu de plastic) margarina la topit. Adaugi zahărul şi făina. Separat faci budinca, după cum scrie pe plic. Torni budinca peste zahăr margarină şi făină şi amesteci. E indicat să mai adaug ceva gelatină. E mai bine. Amesteci până devine groasă.
Adaugi substanţa rezultată peste a doua foaie, după ce s-a frăgezit în prosopul ud.

Pentru glazură:
Amesteci toate trebile în acelaşi vas, la foc molcuţ. După ce s-a omogenizat bine toată treaba şi se încheagă bine, torni peste a treia foaie, pusă la rându-i peste glazută. Cred că asta v-aţi prins oricum. :). O laşi la rece o oră, două şi apoi îţi inviţi familia, neamurile, prietenii şi ce mai ai prin jur.

Le urezei .... repezer vous şi apoi serveşti un şpriţ demisec.

Pohtă bună

4 comentarii :

anitzei spunea...

Cand am vazut la mikaloo pozele arominde, cu a doua placinta,am mustit a pohta mare,am zis in gand -vade retro,satana!,si am purces la savarsirea pacatului.Numa'ca,am modificat putin reteta,punand ,prin incercare, faina ,in afara retetei dv pentru foi.Ca dv. nu v-a trebuit.Acum roaga-te,cuvioase,pentru pacatul de a ma fi dedat robiei bardahanului.

anitzei spunea...

Cand am vazut la mikaloo pozele arominde, cu doua placinta,am mustit a pohta mare,am zis in gand -vade retro,satana!,si am purces la savarsirea pacatului.Numa'ca,am modificat putin reteta,punand ,prin incercare, faina in reteta dv pentru foi.Ca dv. nu v-a trebuit.Acum roaga-te,cuvioase,pentru pacatul de a ma fi dedat robiei bardahanului

anitzei spunea...

N-am vrut sa repet constientizarea pacatului,dar, precum ucenicul vrajitor,n-am putut stapani demonii internetului,si catastrofa s-a produs!Desfiintati dv. comentariul.

Departamentul de Stiri spunea...

Nu-i nici o problemă. Mă bucur că cineva mi-a urmat exemplul şi la mai ... bine nu doar la cele rele. O să încerc să imortalizez mai des reţetele poate, cine ştie, o să candidez la preşedinţia clubului "Gospodine online", parte din marea familie a gospodinelor anonime.

Cât de rugăciune, se ştie că am cuvânt cu putere multă şi unde pun eu mâna pune şi Dumnezeu mila, şi unde îmi pun cuvântul, vine şi Domnul cu gândul, aşa că nu o să preget în a-mi pleca cu umilinţă genunchii pe lângă piept mâine seară când o să fiu la Moeciu.

Şi sunt convins că rezultatele nu se vor lăsa prea mult aşteptate. O să vă treziţi cu un gteizer de lapte şi miere din perete şi mană pe la colţuri.
Plus că o să ghiciţi cel puţin şapte din cele şase numere de la loto.

:)

Până una alta, vă mulţumesc de comentarii. Sper să găsiţi şi ceva mai ... delicios (literar vorbind nu doar literal) pe viitor.
Până una alta... să fim sănătoşi :)