vineri, 6 aprilie 2012

Borș de miel rețetă moldovenească


• 1 cap miel, gât, coadă, merg și alte bucăți de carne cu os, orice în afară de mușchii spatelui, carnea pulpelor și măruntaielor, care direct la friptură și drob ajung
• 3 morcovi • 2 păstârnaci • 1 țelină
• 2 cepe • 100 g orez • 2 ouă
• 200 ml smântână • 100 g măcriș • leuștean, tarhon
• 20 boabe piper • sare • 1 l borș (eventual 100 ml oțet)
• Se pregătește capul: se taie partea din față, cu dinți, a botului, se scot globii ochilor (nu-1 mai doare bietul!); se spală nările cu apă și se curăță cu vârful cuțitului
• Se taie gâtul și restul cărnii în bucăți potrivite polonicului
• Se taie mărunt zarzavatul – morcovii, păstârnacul, țelina și ceapa
• Se pun ceapa și zarzavatul la fiert în 3 1 apă rece cu carnea, piperul și o linguriță de sare (să se închege spuma)
• Se spumuiește
• După o oră de fiert molcomit se adaugă orezul spălat și măcrișul tocat
• După alte douăzeci de minute se adaugă și borșul (cam o jumătate litru, normal, 1 l dacă vă place mai acru) și se mai lasă câteva clocote
• Fiertura are voie și e bine să scadă 1 litru, dar nu mai mult, că se-ndesește prea tare. Dacă a scăzut mai mult se completează
• Se ia de pe foc, se drege cu smântâna bătută cu ouăle și puțină zeamă din ciorbă, se sărează
• Se presară leuștean și tarhon tocate

Niciun comentariu :