marți, 13 noiembrie 2012

Dezlegări la pește în postul Crăciunului 2012

sursa foto (orientativă, nu ostentativă :P )


Întrucât mâine începe Postul Crăciunului, m-am gândit să vin în sprijinul celor interesați care sunt dezlegările la pește din această perioadă (15 noiembrie – 24 decembrie). 

Dezlegările nu trebuie înțelese, cum des se întâmplă, cum că în zilele acestea „se mănâncă pește”. Adică într-un mod imperativ. Că trebuie să mâncăm pește. Nu. Dezlegările au fost date pentru neputința noastră, să ne fie mai ușor. Și după cum veți vedea, postul este plin de dezlegări. Aceasta pentru că postul Crăciunului este unul al dragostei, al manifestării acestuia față de aproapele nostru, spre deosebire de postul Paștelui, care este unul al umilinței, al pocăinței.
De altfel, pentru iubitorii de mâncăruri de pește, postul Crăciunului este unul chiar foarte plăcut.
Ca să înțelegeți de ce sunt atâtea dezlegări, trebuie spuse mai întâi regulile după care se dau aceste „dezlegări”. 

În primul rând, sunt în fiecare sâmbătă și duminică din post, mai puțin în prima săptămână. Pe urmă, în fiecare dintre ele, mai puțin până pe 21 noiembrie și după 20 decembrie.
Apoi, sunt dezlegări în zilele cu „cruce roșie”. Adică atunci când Biserica îl prăznuiește pe unul dintre sfinții mari (cum este Intrarea Maicii Domnului în Biserică - 21 noiembrie, Sfântul Andrei – 30 noiembrie sau Sfântul Nicolae – 6 decembrie). În aceste zile este dezlegare, inclusiv dacă sunt în zile de miercuri sau vineri.
Mai sunt dezlegări marțea și joia atunci când sunt prăznuiți sfinți importanți (în special cei români, dar nu numai). În aceste zile avem dezlegare numai dacă sfinții au „polieleu” și „doxologie mare”. Nu intru în detalii ce înseamnă asta, însă voi face o listă cu zilele în care se mănâncă și cele în care nu se mănâncă, pentru a fi mai simplu.
Apropo de pește, în glumă se spune că în Biserica Ortodoxă există „Postul Paștelui” și „Postul peștilor” :-).
În ceea ce privește mâncatul de fructe de mare, deocamdată nu există o părere oficială a Bisericii. Însă, cei mai mulți înclină spre mâncat, mai ales că în Grecia nu sunt considerate ca fiind de frupt. E drept, acolo e și mai simplu, că aruncă plasa în mare și scot tot felul de orătănii.
Referitor la fructele de mare, a apărut recent o glumă, dacă ei mănâncă fructe de mare, să mâncăm și noi fructe de pădure, că avem destui iepuri de câmp, cerbi, porci mistreți și alte cele :-).

Mai jos, dau cu copy-paste rânduiala din Tipic:

„Deci suntem datori, în aceste 40 de zile, să păzim în fiecare săptămână trei zile, postind fără untdelemn şi vin: luni, miercuri şi vineri, până la Ceasul al IX-lea. Iar dacă se va întâmpla vreun sfânt cu Doxologie în aceste zile, întru pomenirea lui se face dezlegare la untdelemn şi vin, adică în zilele: a 15-a (Cuv. Paisie de la Neamţ), a 16-a (Sf. Ap. şi Ev. Matei), a 20-a (Cuv. Grigorie Decapolitul) şi a 23-a (Cuv. Antonie de la Iezerul-Vâlcea) ale lunii Noiembrie. Iar în zilele: a 4-a (Sf. M. Mc. Varvara), a 9-a (Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana), a 20 a (Sf, Sfinţit Mc. Ignatie Teoforul)si a 22 a (Sf. Ier. Petru Movila) ale lunii Decembrie. Dacă aceste zile se vor întâmpla luni, marţi sau joi, atunci mâncam peşte, până pe 19 decembrie,iar daca va fi miercuri sau vineri, se face dezlegare numai la untdelemn si vin şi mâncăm o dată în zi, iar peşte nu mâncăm decât dacă se va întâmpla sa fie hramul bisericii, până pe 19 decembrie. Deci, dacă se va întâmpla hramul vreunui sfânt dintre aceştia în mănăstire, atunci se face dezlegare la peşte, vin şi untdelemn în orice zi ar cădea. Iar de se va întâmpla miercuri sau vineri vreun Sfânt având Priveghere, dezlegam la undelemn, vin şi peşte. Astfel, la Sărbătoarea Intrării Născătoarei de Dumnezeu în Biserică (21 noiembrie), aSf M. Mc. Ecaterina (25 noiembrie) a Sf. Ap. Andrei (30 noiembrie), a Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica (3 decembrie), a Sf. Sava (5 decembrie), a Sf. Ier. Nicolae (6 decembrie) a Sf. Mc. Filofteia (7 decembrie), a Sf. Ier. Spiridon (12 decembrie), a Sf Ierarh Dosoftei şi Mc. Lucia (13 decembrie) şi a Sf. Daniil Sihastrul (18 decembrie), în orice zi se va întâmpla, chiar dacă vafi miercuri sau vineri, se face dezlegare şi la peşte. Iar sâmbetele şi duminicile mâncam peşte.  Din evlavie, nu se mănâncă pește până pe 21 noiembrie (intrarea Maicii Domnului în Biserică), indiferent ce sărbătoare ar fi (sfânt).

În concluzie, se mănâncă pește în următoarele zile:

17 noiembrie (sâmbătă) - Sfântul Grigorie Taumaturgul (spune Tipicul Sfântului Sava)
18 noiembrie (duminică) - (spune Tipicul Sfântului Sava)
21 noiembrie (miercuri) – Intrarea Maicii Domnului în Biserică
24 noiembrie (sâmbătă)
25 noiembrie (duminică) și e și Sfânta Ecaterina (care are dezlegare)
30 noiembrie (vineri) – Sfântul Andrei, ocrotitorul României
1 decembrie (sâmbătă)
2 decembrie (duminică)
3 decembrie (luni) – Sfântul Gheorghe de la Cernica
4 decembrie (marți) – Sfânta M. Mc. Varvara
6 decembrie (joi) – Sfântul Nicolae
7 decembrie (vineri) - Sfânta Filofteia de la Curtea de Argeș
8 decembrie (sâmbătă)
9 decembrie (duminică)
12 decembrie (miercuri) - Sfântul Spiridon al Trimitundei
13 decembrie (joi) – Sfântul Dosoftei, mitropolitul Moldovei
15 decembrie (sâmbătă) și e și Sfântul Elefterie (care are dezlegare)
16 decembrie (duminică)
18 decembrie (marți) – Sfântul Cuv. Daniil Sihastrul

Acestea fiind spuse, încercați să nu o faceți lată de „lăsatul secului” și nici să mai mâncați câteva zile de acum înainte carne cum că „oricum a mai rămas între dinți” :-).
Iar celor care vor dori să se lupte cu ispitele în astea 40 de zile, pentru ca pe urmă să se lupte cu kilogramele, le urez un post ușor.
Să știți că în tipic sunt dezlegări la untdelemn, pește și vin. De rachiu nu am văzut menționat nimic, nicăieri. Semn că ar fi de post....

3 comentarii :

Anonim spunea...

In articol ai precizat ca nu trebuie mancat pește până pe 21 noiembrie indiferent ce sărbătoare ar fi si imediat dupa ai mentionat ca fiind dezlegari de peste zilele de 17 noiembrie si 18 noiembrie.

Blogoslovul spunea...

Ai dreptate. Trebuia să fiu mai explicit... În Tipicul Sfântului Sava e foarte clar. Se mănâncă din prima sâmbătă și duminică a postului. Dacă prima zi de post cade sâmbăta, se mănâncă din prima zi. Românii, din evlavie, nu mănâncă până pe 21 noiembrie.
La români se practică același obicei de la Postul Paștelui, când prima săptămână se face ajunare. Însă asta este specific postului Paștelui, nu celui al Crăciunului.
Dar rușii și grecii (cel puțin), mănâncă.

Anonim spunea...

multumesc pentru explicatii!