vineri, 16 noiembrie 2012

Rețete de post: pește marinat pus la conservăCât e de bine să ai prin magazie câte un borcănel cu mâncare numai gata de pus în farfuri și înfulecat în diminețile în care nu ai chef de nimic...
  Mai ales dacă ai petrecut nițel peste măsură de cu seară și nu prea merge orice mâncare.
Ei, una dintre astea e și peștele marinat, care se poate pune la borcan și lăsat pentru vremuri mai grele.

Ce ne trebuie:
Pentru o porție (evident, puteți multiplica proporțional cât vreți cantitățile) trebuie vreun kil de pește. Eu prefer heringul, pentru că are gust mai puternic, dar am folosit și macrou de multe ori, apoi o ceașcă de ulei, vreo 4-5 cepe sănătoase, o țâră de enibahar, o lingură de boabe de chiper, 2 linguri de bulion de cela gros, 1 lămâie, vreo 4 morcovi și tot atâția păstârnaci, ceva pătrunjel verde, sare și oțet,  o lingură de zahăr și vreo câteva frunze de dafin.

Cum se face:
Spălați rădăcinoasele și le tăiați rondele. La fel și ceapa. Le căliți în ulei, după care adăugați peștele, iar după vreo cinci minute puneți o cană de oțet, una de apă, o lingură/iță de zahăr, bulionul și ce a mai rămas din ingrediente.
Se lasă la foc mic, acoperit, până scade binișor apa. Mișcați de cratiță din când în când, să vă asigurați că nu se prinde. Evitați să amstecați cu lingura, să nu fărâmițați peștele.
Dacă îl conservați, puneți în borcane și mai dați un clocot la baigne marine, apoi lăsați să se răcească în voie. Puteți pune câte o aspirină în fiecare borcan. După ce s-au răcit bine, le dați băgați la magazie.Deși, se poate să îl țineți la frigider sau în cămară și fără bagne marine, dar cu condiția să nu îl țineți multe zile.
Se poate servi cald, dar și rece, dar, neapărat, cu un pahar de vin alb, demisec, rece. Vă va unge la suflet dacă mai aveți și ceva pâine proaspătă, făcută în casă.

Niciun comentariu :