miercuri, 14 noiembrie 2012

Rețete de post: Prajitura Flódni


Ingrediente:
·         300 g faină
·         125 g margarină
·         1 lingura de zahăr
·         1 vârf cuțit sare
·         5 g drojdie
·         100 ml vin alb
·         175 g mac măcinat
·         28 g miere
·         55 g stafide
·         62 g pesmet (alb) dulce
·         250 ml apă
·         coajă de lămâie
·         zahăr cu vanilie
·         150 g nucă macinata
·         265 g zahăr
·         coajă de portocale
·         375 g mere
·         22 g nucă macinată
·         scorțișoară
·         550 g dulceată de prune.

Instrucțiuni:
Punem într-un vas ingredientele pentru aluat - 300 g făină, 125 g margarină, 1 lingură de zahăr, 1 varf cuțit sare, 5 g drojdie, 100 ml vin alb. Framântăm până obținem un aluat uniform. Apoi îl punem să se odihnească în frigider. Ca să obținem umplura de mac avem nevoie de 175 g mac măcinat, 125 g zahăr, 15 g miere 10 g stafide, 10 g pesmet (alb) dulce (biscuiți măcinați), 125 ml apă, coajă de lămâie, zahar cu vanilie. Punem la fiert apa, mierea și zahărul. Cand au dat în clocot, le luam de pe foc și le adaugăm peste celelalte ingrediente. Amestecăm până omogenizăm compoziția. Umplutura de nucă o facem după aceiași pași folosiți la obținerea umpluturii de mac. Pentru umplutura de nucă avem nevoie de 150 g nucă măcinată, 125 g zahăr, 30 g pesmet (alb) dulce 13 g miere, 15 g stafide, 125 ml apă, coajă de lămâie, coajă de portocale, zahăr cu vanilie. Pentru umplutura de mere ne trebuie 375 g mere, 30 g stafide, 22 g nucă măcinată, 22 g pesmet (alb) dulce, scortișoară. Curățăm merele, le dăm pe răzătoare și le amestecăm bine cu ingredientele menționate. După ce am finalizat umpluturile, scoatem aluatul din frigider și îl porționăm în 5 bile pe care le vom întinde în forma de cerc. Apoi coacem trei foi, timp de 10 minute. Intindem într-o tavă de tort o foaie de aluat crudă. Peste ea se adaugă umplutura de mac. Peste aceasta punem o foaie coaptă și după aceea umplutura de nucă. Punem o alta foaie coaptă și un strat de dulceață de prune. Apoi punem ultimul blat copt și umplutura de mere. Peste umplutura de mere întindem o foaie de aluat crudă. Compoziția o dăm la copt pentru 50 de minute, într-un cuptor preîncălzit la 180 grade.


Niciun comentariu :