marți, 27 noiembrie 2012

Rețete de post: Saramură de crapCât de bună poate fi o saramură de crap, cu un rachiuaș înainte, mămăligă de aia de se lipește de dește și cu vin suficient cât să poată înota crăpceanul în voie!


Un cu saramura întrecută un pic cu ardei iute și pătrunjel din belșug, pfff, deja mă ling pe bot!

Ce ne trebuie:
Pește (crap sau caras, dar merg și alte nații de pește) iar ca număr de bucăți ... puneți după numărul de oaspeți de la masă! Dar bucăți mai sănătoase, ca să vă săturați însoțitorii, nu pești din ăia rahitici!

Cum facem:
Curățați-i bine de solzi, de mațe, spălați-i și ștergeți-i cu șervețele de hârtie.
Într-un vas puneți ceva ulei de măsline peste care zdrobiți câțiva căței de usturoi și ceva busuioc și un niște zeamă de lămâie. Puneți peștanii învasul cu zeama făcută, sărați-i și amestecați-i bine să intre baițul pe la toate încheieturile.

Lăsați-i preț de vreo jumate de oră în zeama aia, mai amestecând din când în când în ei.
Între timp încingeți grătarul bine, pe care îl frecați bine cu o ceapă, să nu se lipească peștele.
Puneți peștii să se hodinească pe rând pe o parte și pe alta, dar cu mare grijă. Lăsați-i să se rumenească bine pe o parte și abia apoi îi întoarceți pe partea celalaltă. Dacă îi întoarceți înainte de a se rumeni, riscați să îi rupeți.
Într-o oală, alături, puneți apă la fiert. Și aici, aproximați cantitatea în funcție de numărul de persoane.
Tocați vreo doi ardei grași, vreo trei roșii, sare, o jumătate de lingură de cimbru și sare. Lăsați să clocotească, iar la final adăugați vreo trei-patru căței de usturoi și pătrunjel tocat. Lăsați capacul un minut-două, după care puteți servi.
Cum? în două feluri: ori turnați zeama peste pești într-un bol și apoi își ia fiecare pește și zeamă, ori lăsați peștele separat într-un vas iar în altul zeama, și ia fiecare și își pune după bunul plac.

Încropiți o mămăligă aurie în dosul căreia vă puteți ascunde, din aia de se lipește pe degete, și udați din belșug cu vinuț alb, demisec sau demidulce.

Niciun comentariu :